Olej z nasion konopi jest przydatny nie tylko w kuchni. Dzięki  swoim właściwościom i składowi niesie również korzyści dla naszej skóry. Olej konopny ma niezrównane właściwości przeciwzapalne, których nie ma w innych olejach.

Dzięki obecności witaminy E i witaminy A może być również stosowany do pielęgnacji i ochrony skóry, włosów i paznokci.

Pod względem właściwości pielęgnacyjnych jest w ścisłej czołówce, dlatego jest doskonałym dodatkiem kosmetyków do włosów.

 

Jakie korzyści niesie ze sobą olej konopny?

  • Zapobiega zaburzeniom skóry, takim jak łuszczyca, egzema, trądzik i sucha skóra

  • Zmniejsza stany zapalny i zaczerwienienia skóry,

  • Zmniejsza rozmiar porów, zaskórników,

  • Nie zatyka porów,

  • Poprawia elastyczność i jędrność,

  • Nadaje skórze jeszcze więcej miękkości i gładkości,

  • Odżywia skórę, wyrównuje koloryt,

  • delikatnie wygładza blizny,

  • Ma działanie przeciwutleniające, przeciwstarzeniowe

  • Jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym

  • Stosowany na skórę głowy stymuluje wzrost włosów.

W jakich produktach możemy znaleźć olej konopny?

Olej z nasion konopi jest stosowany w różnych kremach do skóry, balsamach do ciała. , maściach przeciwbólowych, ale także znajdziemy go w szamponach, balsamach do ust, kremach do opalania.